Nostalgia unui festival

Fiecare dintre noi visează la ceva de dinainte de 13 martie 2020, fie că vorbim de o petrecere cu prietenii, de un concert, de un festival, un eveniment de business. Regretăm cu toții niște momente cu profesioniștii pe care-i admirăm, cu oamenii dragi de care ne este dor. Acum nu mai este vorba că nu mai putem merge la un eveniment pentru că nu am prins bilet, pentru că nu ne-am permis să-l cumpărăm sau pentru că nu ne permite timpul să ajungem. Nu mai avem scuze :(

Festivalul Enescu este unul dintre evenimentele la care, o dată la doi ani, abia aștept să ajung. Să zicem că anul acesta oricum nu a fost, dar la cum se mișcă lucrurile în lumea largă, prea curând nu vom mai avea atmosferele de dinainte, cu tot pozitivismul din lume. Și ca să nu pic în nostalgie, astăzi apare Lumea în armonie, documentarul despre Festivalul Internațional George Enescu din 2019, realizat de Paradigma Film, la Medici TV, cel mai important canal de muzică clasică din lume. Începând de astăzi, filmul va fi transmis în exclusivitate pe platforma online Medici TV, unde poate fi vizionat gratuit accesând acest link, cu crearea unui cont de utilizator pentru care sunt necesare o adresă de email și o parolă.

 

 

Lumea în armonie este un documentar de o jumătate de oră despre a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu, unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică clasică din lume. Evenimentul și-a creat întregul program din 2019 pornind de la ideea că – într-o lume din care acordul pare să fi dispărut – Festivalul George Enescu poate reuși să restabilească, măcar pentru un timp, ceva din armonia pierdută a lumii, prin forța vindecătoare a muzicii.

Inspirată de motto-ul său Lumea în armonie, ediția din 2019 a prezentat cel mai mare număr de concerte din istoria Festivalului  – 84, multe dintre cele mai importante orchestre din lume, 32 de lucrări majore ale lui Enescu, 2.500 de artiști de talie mondială din peste 50 de țări și a durat 23 de zile. A fost cea mai extinsă ediție de până acum, având loc în București, 10 orașe din țară și șase orașe din lume și a captat atenția unui număr total estimat de 250.000 de iubitori ai muzicii, care s-au bucurat de atmosfera Festivalului în sălile de concerte, în transmisiuni live, concerte alternative, evenimente inspirate de muzică în întreg orașul și în țară.

Documentarul surprinde nu numai desfășurarea amplă și atmosfera Festivalului, dar și reflecțiile unora dintre cei mai mari artiști ai lumii, prezenți la Festival, cu privire la importanța moștenirii enesciene, la relevanța Festivalului între marile evenimente de profil din lume, la rolul artistului și al muzicii în societate. Joyce DiDonato, Mitsuko Uchida, Evgheny Kissin, Vladimir Jurowski, Vasily Petrenko, Fabio Luisi, Elisabeth Leonskaja, Yuja Wang și mulți alții împărtășesc impresiile lor despre calitatea publicul Festivalului, despre puterea muzicii de a ne face mai buni, despre realitatea noastră actuală și narațiunile pe care le construim pentru viitor. În viziunea lor, Festivalul Enescu reprezintă o sărbătoare a modului în care moștenirea culturală a lui Enescu ne leagă profund de umanitatea noastră, făcându-ne mai buni ca oameni și ca societate.

La valoarea documentară a filmului, care prezintă desfășurarea unui mare Festival de muzică clasică în ultimul an în care o ediție de asemenea anvergură și comuniune a mai fost posibilă având în vedere timpurile dificile pe care le trăim, se adaugă încărcătura emoțională conferită imaginilor de realizarea, în retrospectivă, a unicității și irepetabilității lor.

Documentarul va putea fi urmărit, de la jumătatea lunii noiembrie 2020, și pe site-ul Festivalului. 

Related Posts

One thought on “Nostalgia unui festival

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *