100 de ani de locuire și vecinătate în România

Pentru că în jurul nostru se tot vorbește de împlinirea a câte 100 de ani pentru diverse lucruri. Dar, în primul rând, în anul 2018 comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România. La început a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 decembrie 1918). Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918, iar în 2018, la 100 de ani de la acele evenimente, sărbătorim CENTENARUL MARII UNIRI..

Și după ce ne gândim la această unire, ne ducem cu gândul, privirea spre ce s-a întâmplat în ultimii o sută de ani în conviețuirea dintre oameni, în evoluția meseriilor, activităților ce s-au desfășurat în țara noastră, industriilor care au evoluat etc. Spre exemplu, ce înseamnă azi pentru noi “a locui”? Cum au arătat proiectele de locuire colectivă în ultimii 100 de ani? Ce putem învăța din modul în care locuiau oamenii orașelor românești de altădată? Pentru asta a apărut proiectul: LO±VE. 100 de ani de locuire și vecinătate în România.  

Este vorba despre o expoziție care propune o întâlnire cu momente importante din trecutul locuirii în România și o dezbatere în jurul semnului (+/-/=) pe care-l putem pune astăzi între locuire și vecinătate.

Program activități:
• Expoziția LO±VE. Locuire și vecinătate. 100 de ani de locuire în România – vernisaj joi, 8 noiembrie, ora 18.00, Foyer Institutul Francez

Expoziția poate fi vizitată în perioada 8 – 17 noiembrie
L-V: 8.00 – 20.00
S-D: 10.00 – 20.00

Programul:
• Atelier pentru copii (de-a arhitectura)– sâmbătă, 11 noiembrie, orele 14.00-17.00, Foyer Institutul Francez (cu înscriere prealabilă)
• Proiecție filme + dezbatere – sâmbătă, 11 noiembrie, ora 18.30, Cinema Elvire Popesco
Filmele proiectate:
– 16 locatari la etajul 16, sectorul 16 /(2018 | 20 min | Armenia | doc | R: Tatevik Vardanyan)
– Garaje / Garazas (2016 | 37 min | Lituania | doc | R: Katrīna Neiburga)
– Dispariția lui Robin Hood / The Disappearance of Robin Hood (2018 | 25 min | Marea Britanie | doc | R: Klearjos Eduardo Papanicolaou) în compania regizorului.
• Proiecție scurtmetraje pe tema locuirii – în cadrul expoziției LO+VE. Locuire și vecinătate. 100 de ani de locuire în România, Foyer Institutul Francez

Știai că:
– românii nu au locuit întodeauna la bloc în “clasicul” apartament de 2 camere – standard impus de autorități după 1966? 🙂
– până în anul 1910 în orașele din România nu se putea vorbi despre planificare urbană, dar la scurt timp după România a fost una dintre primele țări care au avut – de exemplu – programe pentru locuințe sociale (cu 4500 de locuințe ieftine construite în perioada 1910-1940)?
– între 1913 și 1940 arhitecții și autoritățile visau la un București dezvoltat pe modelul “orașului grădină” (un mix între beneficiile satului și cele ale locuirii la oraș – cu zone cu densitate mică, spații verzi și funcțiuni diverse – educație, cultură, locuri de muncă aproape de casă)?
– În primii ani de după 1900, doar cei cu dare de mână locuiau la bloc (locuire colectivă), în centrul orașelor, în timp ce majoritatea românilor din mediul urban locuiau în gospodării unifamiliale construite în curți comune, la periferie (astăzi situate la periferia centrelor orașelor)?
– Românii de la oraș erau mai degrabă chiriași – trăiau în locuințe închiriate, construite de societăți comerciale și instituții ale statului? Primul bloc de proprietari a fost construit în 1922 (la intersecția Străzii Frumoasă cu Calea Victoriei,) iar proprietarii semnau la achiziție un regulament de administrare, întreținere și folosință.
– Printre primii cetățeni împroprietăriți de stat au fost demobilizații din Primul Război Mondial (alături de văduvele și orfanii foștilor luptători) și funcționarii publici (pe alese)

Expoziția LO±VE. 100 de ani de locuire și vecinătate în România cuprinde imagini cu aceste clădirile, imagini din acele vremuri și diorame cu diferite modele de curți, ganguri, scări de bloc din istoria noastra urbană de 100 de ani.

Expoziția este un eveniment conex al UrbanEye Film Festival 2018, face parte din proiectul “100 de ani de locuire în România” desfășurat de Arta în Dialog, MKBT: Make Better în parteneriat cu Asociația VIRA și De-a Arhitectura și este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *