Urmărim actorii pe scenă, îi admirăm și suntem cu ochii pe ei în tot ceea ce fac. Dincolo de roluri, de scenă, de spectacole, aceștia își trăiesc viața de fiecare zi – fac alegeri personale și profesionale, își apără (sau nu) integritatea morală, acționează și iau atitudine (sau nu) pentru apărarea propriilor idei și principii de viață. Despre ce cred aceștia despre lumea în care trăim cu toții putem afla din noul proiect apărut la Scena.ro, Podcastul Scena.ro.

Cu ocazia împlinirii a 10 ani de existență a revistei scena.ro, a apărut acest proiect care își propune o serie de discuții esențiale cu unii dintre cei mai cunoscuți și interesanți creatori de teatru români, din toate generațiile. Proiectul își propune o dată la două săptămâni să abordeze teme de dezbatere a căror relevanță trece dincolo de scenă și să caute răspunsuri la întrebări pe care poate ni le-am pus cu toții la un moment dat. Primele 6 episoade acoperă realități sociale, profesionale și personale trăite în cei aproape 30 de ani de la schimbarea de regim din 1989, din perspectiva profesioniștilor scenei de la noi, care au traversat și ei acest „șantier în construcție” al tranziției.

EPISODUL 1 – “A fi sau a nu fi independent” (28 august 2018) – regizoarea Catinca Drăgănescu și actorul și regizorul Florin Piersic  Jr., un „veteran” al scenei de teatru independente de la noi.

EPISODUL 2 – Pericolul totalitarismului (11 septembrie) – actorul Victor Rebengiuc, cunoscut suporter al cauzelor bune și al oamenilor care încearcă să schimbe România, și regizorul, profesorul și scriitorul Mihai Mănuțiu, directorul Teatrului Național din Cluj-Napoca.

Pe 11 septembrie 2001 întreaga lume privea înmărmurită cum turnurile World Trade Center din New York se prăbușeau în urma unui până atunci inimaginabil atac terorist. E prea puțin să spunem că de atunci lumea nu mai e la fel, dar adevărul este că un echilibru și așa fragil, atins după decenii de războaie și confruntări „reci”, a fost distrus în acea zi din momentul în care avioanele teroriste și-au atins ținta. Aproape două decenii mai târziu, o mare parte din lume e cuprinsă de temeri și de neliniște, numărul protestelor de stradă a crescut, iar extremismul câștigă teren de ambele părți ale Oceanului. 

Victor Rebengiuc a cunoscut atmosfera interbelică, în care a crescut și s-a format, pe cea din comunism, în care a profesat în prima parte a carierei, și a traversat apoi anii tranziției, ca actor, rector al Academiei de Teatru și Film București, director al Teatrului Bulandra și persoană publică, având experiența mai multor regimuri politice și sociale. Unul dintre cei mai premiați regizori români, Mihai Măniuțiu este și unul dintre puținii artiști români care lucrează nu doar în România, ci și în Statele Unite ale Americii, ca profesor invitat al University of California, Irvine, ceea ce îi oferă o perspectivă globală.

Podcastul este disponibil pe website-ul www.revistascena.ro, în contul de soundcloud al revistei – https://soundcloud.com/revistascenaro, dar și pe www.eteatru.ro. Podcastul Scena.ro este moderat de criticii de teatru Cristina Modreanu, redactoarea șefă a revistei Scena.ro și Oana Cristea-Grigorescu, redactoare la Radio România și este produs de ARPAS și Teatrul Național Radiofonic, în cadrul proiectului Arhiva Scena.ro-resurse culturale disponibile online, cofinanțat de AFCN.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *