Eu nu știu mare lucru despre. Am fugit de acest subiect de fiecare dată când și-a făcut simțită prezența la propriu în jurul meu. L-am evitat ca și subiect atunci când mi-a luat rude de lângă mine, atunci când a topit la propriu o prietenă, l-am evitat chiar și în discuțiile simple, preventive. Poate pentru că am văzut prea multe persoane suferind de pe urma lui, prea multe prietene care și-au pierdut mamele, tații. Este ceva îngrozitor să pierzi pe cineva apropiat. Este cumplit și incredibil de greu să vezi pe cineva că suferă lângă tine luni, ani și tu să nu-l poți ajuta cu nimic, dar cu nimic. Un calmant, o vorbă bună sunt precum o compresă rece când tu oricum fierbi. Sau cel puțin așa pot eu descrie aceste lucruri, așa cum le-am văzut eu.

Mi-e teamă de boală, mi-e teamă de moarte. Prima aproape mi-a luat mama de lângă mine, cea din urmă m-a lăsat fără tată. Simt în interiorul meu un amalgam de sentimente, de la furie până la tristețe, mi-aș fi dorit să am putere să fac ceva, să previn, să fim cu toții la fel ca înaine. Dar nu am ce face, accept, sunt nevoită și merg mai departe și încerc să am grijă de acest mai departe.

Cu fuga de lucruri care sunt atât de prezente în viața noastră nu am ce face decât să mă opresc și să le analizez. Am început să conștientizez asta. Acel termen prevenție chiar există și avem nevoie de el. Și trebuie să mergem la controale anuale pentru a vedea ce mai fac organele noastre interne, dacă nu cumva le afectează stresul despre care tot vorbim, factorii externi etc.

Și ca să rămână scris, în acest moment, în România peste 9000 de femei sunt diagnosticate, în fiecare an ca având cancer la sân, deci vorbim doar despre un singur tip din nșpe mii încolțite de acesta. Peste jumătate pierd lupta cu boala pentru că ajung la medic prea târziu (în stadiile 3 sau 4). Iată, prevenția despre care spuneam mai devreme.

  • 94% din cazuri pot fi vindecate dacă diagnosticarea se face în primele 2 stadii.
  • Există mai multi factori de risc ai cancerului de san, insa peste 50% din femeile care sunt depistate cu cancer de san nu prezintă factorii de risc la momentul depistării, de aici rezulta importanța screening-ului periodic.
  • Potrivit OMS, aproximativ 17% din totalul deceselor provocate de cancer la populatia feminina din tara noastra sunt asociate cancerului mamar.

Aceste informații le-am aflat de la specialiștii de la Affidea România care face parte din Grupul Affidea, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale de diagnostic imagistic, medicină nucleară și tratament al cancerului din Europa. În România, este principalul furnizor de servicii medicale de diagnosticare radiologică, cu o prezenţă de 15 ani pe piaţa de profil. Affidea România deţine 17 centre şi asigură o gamă largă de servicii medicale: investigaţii de diagnostic imagistic de înaltă performanţă, medicină nucleară, alături de consultaţii clinice şi analize de laborator.

Cu ocazia prezentării am luat parte la un joc foarte interesant, dar care destul de relevant pentru noi în cunoașterea corpului nostru, în prevenirea cancerului la sân, căci doar despre acesta am discutat. Ne-am întâlnit într-un cerc restrâns la Cristina Mazilu, Mazilique Studio, să învățăm să facem chifle. Vis, deja mă vedeam gospodină mare. Și când să trecem noi la meșterit bunătățuri, aluatul nostru prezenta niște bile tari pe interior și ne-am mirat și nu ni s-a părut ok pentru activitatea noastră, practic aluatul nu mai era cel mai bun pentru chifle.

Indiciul era de fapt controlul materialului cu care aveam de lucrat și cam așa este și cu cancerul la sân. Nu-i dăm importanță, nu verificăm apariția vreunui nodul, căci noi suntem invincibile și uite-așa se ajunge la un stadiu 3-4 când nu mai este prea mult de salvat. Doamna doctor prezentă la prezentare a insistat pe prevenție, pe control periodic, pe grija pe care trebuie să ne-o acaordăm nouă și, astfel, și celor din jurul nostru. Atenția nu are ce rău să ne facă, ba chiar ne poate salva.

Voi prezenta în continuare rețeta pentru o viață sănătoasă:

reteta1

reteta2

reteta3

Să avem grijă de noi, să mergem la medic, ne costă puțin timp acum, dar avem șansa să preîntâmpinăm alte pericole viitoare ^_^

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *